Бизнес и култура - съвместими понятия? Или приказката за Трите мечки

Бизнес и култура – съвместими понятия?

Миряна Мерудия

Или приказката за Трите мечки

27 април сутринта. Возя детето на училище и слушам Радио FM+. Предаването е “Ива от сутрин до обед”, госта – актьорът-рожденик Владимир Карамазов. Говорят си за новата постановка на “Three Bears Entertainment” – “Дакота”.

Тъкмо преди няколко дни обсъждахме със съпруга ми начинанието на тримата големи съвременни български актьори, а именно Захари Бахаров, Юлиян Вергов и Владимир Карамазов, и по-точно как и те, като Камен Донев, май са зачислени в секция “Халтура” от “колегите си и критиката”. Още тогава разгледах страницата им в социалната мрежа бях много приятно изненадана, че театър може да се поднася по този модерен и привлекателен начин. И да, правят го вече почти 3 години, но понякога две деца и работа могат да те накарат да поизостанеш от културните новини.

Логичното обяснение за работата и успеха на трите мечки вече съвсем си дойдоха на мястото след разговора на водещата Ива Дойчинова и госта й в студиото Владимир Карамазов. Бях искрено впечатлена, че и в България има хора от театралните среди, които виждат в културата бизнес. Ето накратко какво ме впечатли:

 Продуцентски екип

Трите мечки са се събрали не само като творчески, но и като продуцентски екип. Това може да е изключително трудна задача, защото всъщност си е пълно съвместяване на две различни професии. Бидейки създадени през 2012-та година, с над 170 представления до момента и премиера на ход – очевидно се справят и имат нюх за това!

 Опит

Владимир Карамазов отбеляза как всъщност са се поучили от досегашния си опит в театралните среди и се стараят да избегнат често срещаните грешки в бранша. Да анализираш, променяш и надграждаш е ключово във всеки един бизнес!

 Публиката vs. критиката

Как вече играят за публиката и за тях е важно нейното мнение, а не толкова това на критиката. Когато някой мисли за страната, от която пряко зависят постъпленията му, той вече действа като човек на бизнеса!

 Продаване

Колко е важно за тях да “продават” това, което правиш по подходящия начин. Владимир Карамазов разказа за луксозната книжка към новия спектакъл, а друг показател могат да бъдат и страниците им в интернет – привлекателно оформление, стилни фотосесии, интересни плакати на представленията!

 Привличане на младите

Искат да привлекат младите на възраст между 15 и 25 години в театралния салон. При това да дойдат сами, а не защото някой ги е принудил или организирал. Това изисква усилия в съответната насока (виж предходната точка). Когато мислиш за зрителите си, т.е. клиентите си в переспектива, то ти имаш дългосрочна стратегия за начинанието си.

 

Държавното субсидиране, финансирането на проектна основа или чрез дарения правят като цяло културния бранш нечувствителен както към зрителите му, така и към финансиралите начинанието. Изключително трудно е да планираш и осъществиш нещо със собствени усилия, при това осъзнавайки, че само и единствено от теб ще зависи крайният паричен резултат. Още по-трудно е да го направиш по интересен, достъпен и харесван начин. Надявам се, че скоро ще бъде осъзнато и възприето, че колкото повече хора правят култура у нас по начина, по който го правят Трите мечки, толкова повече култура и ще има.

Three Bears Entertainment - Дакота

Премиерните дати на “Дакота” на Трите мечки са 28 и 30 април, 13 и 23 май в Сатиричен театър “Алеко Константинов”, гр. София.

 

* Снимки: Three Bears Entertainment – Facebook, “Дакота” – Facebook