Да влязат скандалджийките

Миряна Мерудия

… или Рут Колева vs. Саня Армутлиева (с привкус на Албена Вулева)

Искрено се забавлявам, когато жени започват да си изясняват отношенията и да “оправят света”. Дали въпросът ще е за хранене, отглеждане на дете, световния мир (който всички Мис-ки желаят) или в случая – правата от авторска музика в България.

От известно време си стоя и наблюдавам една група във ФБ, дори понаписах нещо посветено на впечатленията ми от нея. Но все пак, за да се озова в тази група като виден кибик, си имаше причина. И тя е историята в развитие със следните три дами:

 

Рут Колева

Рут Колева

изпълнител-автор на песни


Пуска във Фейсбук профила си видео, в което лично напада Станислава (Саня) Армутлиева. В какво и как – може както да се видяли вече, така и ако ви е интересно – да се информирате тук.

Следват трогателни възгласи от сорта на “bravo Ruth. Kaza im go.” или пък “Bravo milichka Ruth …s teb sum….rabotia za goliama informacionna agencia s ludi jurnalisti…..ako triabva da pomagame davai…….Tazi jena ne triabva da pravi tova, koeto pravi…..Tia e edin goliam NEprofesionalist…..!!!!” Към настоящия момент видеото е гледано над 170 хил. пъти, харесано е над 4000 пъти и е споделено 1300 пъти.

Сред умилителните и подкрепящи възгласи и коментари, се промъкват и вездесъщите “засега подкрепям със споделяне, чакаме подписка!” или пък “Имаш ми подписа – само кажи къде!”. Че как иначе, ние тези работи българите най-лесно ги решаваме с подписка. Нямаше как да не се появи и групата Подписка и протест за отстраняването на Саня Армутлиева от МУЗИКАУТОР.

 

Станислава Армутлиева

Саня Армутлиева

музикален продуцент


“Основател и управител на музикалната компания Virginia Records” (инфо – личен профил във Фейсбук) и Председател на Управителния съвет на ПРОФОН – българско дружество за колективно управление на сродни права в музиката (инфо – www.prohon.org).

Няма как една жена да остави думите на друга жена неизкоментирани. Армутлиева има друга тактика – вместо да се впуска в дрязги от личния си Фейсбук профил, използва медиите. Зареждат се бомбастични заглавия: “Саня Армутлиева: Превръщат ме в изкупителна жертва” или “Саня Армутлиева отвръща на удара”. Също така гостува и в сутрешния блок на Нова ТВ. В следващите дни се срещат очи в очи с Рут Колева в същото това студио.

 

Албена Вулева

Албена Вулева

журналист


Някакси логично е, че когато две жени имат да делят нещо, все в някакъв момент ще се намери трета. В случая това е Албена Вулева и нейния материал “Вой до небето!”, в секция “Специален коментар” на lentata.com.

 

 Какво последва?

Безкрайна драма на много фронтове – в подкрепа на Рут Колева, в подкрепа на Саня Армутлиева и естествено не особено лицеприятни изказвания по отношение на Албена Вулева в групата с подписката.

 А сега?

Рут Колева очевидно беше някъде по пътешествия, после прави концерт. Саня Армутлиева приключи още един сезон в журито на Х-фактор. Албена Вулева – ако ви е интересна, можете да я четете на lentata.com.

На 29 март и на 16 април бяха проведени съответно събранията на Сдружение Музикаутор и ПРОФОН. И в двата случая няма драстични промени нито в управителните органи, нито в уставите на дружествата.

 Заключение

Отново много шум за нищо. След емоциите, страстите, лайковете, споделянията, у-тата и окуражителните възгласи всъщност не последва нищо конструктивно. Групата продължава да съществува и там един човек неизменно пише, коментира важни неща и наистина се опитва да промени положението. И да, познахте, той не е жена. Казва се Миро Гечев и единственото смислено нещо по цялата тема, може да прочетете от него.

 

* Снимки: Рут Колева – Facebook, Станислава Армутлиева – Facebook, Албена Вулева – lentata.com