Работите на Mashworks – началото

Виктория На нашата улица

Приключението Mashworks започва от ранна детска възраст с извънкласните дейности: български народни танци и свирене на акордеон. Така любовта към изкуството дълги години жужи и движи вдъхновението на сестри Машеви.
Кои са Миряна и Виктория? За Миряна четете тук, а аз, Виктория, казано на кратко:

обичам музика и компютри, или изкуство и числа.

Като една музикална лека жена, обикаляща всякакви стилове, в един момент започнах да си задавам въпроса “Защо обикалям така и ще имам ли любим стил музика?” Благодарение на една драма, открих, че българската народна музика е моята музика. Супер. Намерих отговор? Не, нещо продължи да жужи. Срещнах един рапър, влюбих се, и се сетих колко много обичам рап. При мен, дори най-скритите мисли трябва да имат аргумент защо са там (аз тренирам взимане на решения със строга аргументация). И въпросът е: “Какво се правиш сега, че обичаш рап; влюбила се в рапър, почнала да се опитва да рапира даже.

И докато търся отговор на въпроса с рапа, дойде Коледа 2017. Аз обичам Бъдни вечер, защото на 7 години бях момиченцето в сцената “Бъдни вечер” на един фолклорен спектакъл. Тази сцена е една от уликите, че аз наистина харесвам българска народна музика и защо пея за сарми.

В допълнение, чак сега разбрах какво правят коледарите. Малко срамота стана, защото моя сценичен баща вика: “я изпейте една песен за наш’то момичи” и коледари пеят песен за мен и аз танцувам соло и 26 години по-късно разбирам какво всъщност са правили в нашата сценична къща. Освен, че пеят песни, коледарите “рапират”. Чуйте този запис от въпросната “Бъдни вечер” сцена:

В моя скъп и мил спомен, аз имам посято българска народна музика и бързо ритмично рецитиране на рими. Като добавим и скорошното ми себеосъзнаване, че аз съм артистичен програмист, най-накрая реших моя проблем с музикалните стилове. Позволявам си отговорът да е отново 2 и получавам българска народна музика и рап.

Относно професионалното ми амплоа, най-важната улика, издаваща любовта ми към компютрите, е едно интервю с мен от преди 17 години в популярно списание, за което знам, че се е разпространявало в САЩ и Англия. Там ме наричат “techno wizard” и “Web site expert”. И така, освен хоби, компютрите са и моя професия. Имах възможността да работя в две големи софтуерни компании – в първата участвах в два големи проекта (българските имотен и търговски регистри, и въпреки че бях системен бизнес анализатор, настоящото лого на страницата на имотния регистър го измислихме аз и моят ръководител на екип), а във втората работих 7 години по малки динамични проекти (тук се научих да правя всичко, което е част от процеса за разработка, продажба и поддръжка на софтуер). Вече три години съм извън голямата система, подреждайки себе си. Освен, че работя в семейната фирма, аз съм горд съосновател на Windyweek:

И така вече много години имаме Mashworks – специални проекти за специални хора:

Нашите линия на времето и портфолио може да се видят чрез официалната ни страница и фейсбук такава.