Да работиш за себе си

Да работиш за себе си или the other side

Миряна Пенкилер

Последната публикация в Мимибизландия към настоящия момент датира от 14 юли тази година. Днес е 23 ноември. Изминали са малко повече от 4 месеца в приключения свързани с работата ми, които ме държаха далеч от страницата. Самите те все още никак не са свършили и кулминацията тепърва предстои, като очаквам развръзката, за да разкажа повече. Тези преживявания подобаващо имат своето професионално, емоционално и физическо изражение за хората около мен и мен самата.  Темата на настоящата публикация – “да работиш за себе си”, се роди като идея преди повече от половин година. И ето, че някакси моментното ми състояние повелява завръщането ми към писането да стане имено с този материал.

 А откъде е това “the other side” или от другата страна?

Вдъхнови ме една песен на Бруно Марс, “The Other Side”. Тя е първия му нещо като сингъл, от първия му нещо като албум и първата, на която е заснет нещо като клип. Тази песен е изключително знакова за Бруно Марс, тъй като след дълги години опити да пробие на музикалния пазар в САЩ като изпълнител, той в крайна сметка започва настоящата си кариера като създател на песни, при това много успешен. Имено и за тези свои търсения той разказва в “The Other Side”. Както е описано в страницата на звукозаписната компания, която го представлява понастоящем,

Песента разказва за начина на живот на музиканта към настоящия момент. “Това най-общо е история на живота, който живееш като артист и как би се опитал да го обясниш на едно момиче, което тъкмо си срещнал, като в края е просто “по-добре да не разбираш”.

(The song depicts the musician’s current routine. “It’s basically a story of the lifestyle you end up living as an artist and how I would describe it to a girl I just met to try and explain, but in the end “It’s better if you don’t understand.”)

Elektra.com

 

Бруно Марс пее:

It’s better if you don’t understand
(по-добре да не разбираш)
Cause you won’t know what it’s like
(тъй като няма да разбереш какво е)

Until you try
(докато не опиташ)

You know I, I’ll be waiting on the other side
(и ти знаеш, аз ще те чакам от другата страна)
And you, all you gotta do is cross the line
(всичко, което трябва да направиш е да пресечеш границата).

 

За мен животът ми и работата ми в семейния ни бизнес е живот “от другата страна”

и както пее Бруно Марс – няма как да се разбере какво е докато не се опита.

А за да опитаме, никога не е излизшна малко информация. Ето един мой скромен опит да систематизирам какво е за мен да бъдеш от другата страна.

posts-darabotishzasebesi-1izbor

 •  Сигурно помните мотото на един от концерните за газирани напитки преди години – “The choice is yours” (“Изборът е ваш”). Това важи в пълна сила за собствения бизнес. Ние сме вземащите решения какво, кога и как ще се случва.

 •  Всяка монета има две страни и както правото на избор може да бъде предимство, така и може да се превърне в недостатък. Понякога можем да бъдем доста колебливи или несигурни в моменти, когато се изисква смелост и решителност.

 

posts-darabotishzasebesi-2invest

 •  Каквото правиш – правиш си го сам. Инвестираш, изграждаш, рискуваш. Инвестицията може да е както лична (време и умения), така и финансова (заемни средства, лични фондове).

 •  Няма гаранция за възвращаемостта на направената инвестиция. Дори най-добрата идея или бизнес план могат да не сработят по много различни причини.

 

posts-darabotishzasebesi-3lubimo

 •  Можем да правим любимото си нещо. Мисля, че няма нужда от повече уточнения.

 •  Покрай любимото нещо има и куп административни процеси, които може никак да не са ни любими.

 

posts-darabotishzasebesi-4kolegi

 •  Като за начало може да няма такива. След появата им – възможност за изграждане на добри лични и персонални взаимоотношения, както и намиране на индивидуален подход. Перспектива за търсене на начина, по който искаме да управляваме хората.

 •  Трудно се чертае и лесно се прекрачва границата на лично-професионалните взаимотношения. Търсенето на баланс може да се окаже предизвикателство.

 

posts-darabotishzasebesi-5partner

 •  Можем да изберем с кого да работим – пълноправен партньор, доставчик, подизпълнител… Свободата да решаваш сам и да търсиш практични решения е изключително важна.

 •  Винаги може да сгрешим с някой и да се предоверим. В България сме склонни към “орташка” работа – да виждаме в добър приятел/познат/роднина потенциален бизнес партньор. За съвместна работа все пак са важни и професионалните и управленчески умения, които на маса няма как да се проявят.

 

posts-darabotishzasebesi-6klienti

 •  Възможността да изградим свой собствен подход към тях, който да превърнем в свое предимство пред конкуренцията.

 •  Риск от емоционално обвързване с клиента и негативните преживявания, когато нещата не се получават.

 

posts-darabotishzasebesi-7pechalba

 •  Има ли печалба – в наши ръце е решението какво ще се случи с нея. Почивка, отдавна отлагана покупка, хоби, реинвестиране, благотворителност – въпрос на избор!

 •  При направени разходи, изплатени задължения към доставчици и служители – може и да няма такава.

 

posts-darabotishzasebesi-8uspeh

 •  Както и с печалбата, всичко е плод на собствените ни усилия. Удовлетворението ни дава да разберем, че усилията са си стрували.

 •  Всеки има различно разбиране за успеха, и това което за един е успех – за друг може да бъде неуспех. Следва да се опитаме да дефинираме за себе си кога и при какви обстоятелства си представяме начинанието си успешно.

 

posts-darabotishzasebesi-9navici

 •  Изграждането на трудови навици винаги е една от сложните части на един работен процес. Все пак в собствения ни бизнес сме в пълното си право да решим, че вторник може да е почивен ден, а неделята – работен. Създаването и поддържането на навиците е ключ към успеха (все пак няма кой “да ни стои на главата” и това трябва сами да го правим).

 •  Може да присъства елемента на съмнение дали един навик или подход е адекватен. Както и с много други неща, това е един от рисковете на собствения бизнес.

 

posts-darabotishzasebesi-10idei

 •  Тук пак ще прибегна до един идиом на английски – “the sky is the limit” (прев. – небето е границата). Няма нещо, което да ни възспира или ограничава. Можем да опитваме!

 •  Понякога, в порив на ентусиазъм, е добре да има кой да ни възспира.

 

posts-darabotishzasebesi-11vreme

 •  За собствен бизнес имаме цялото време на света! Планиране, осъществяване, проследяване, анализ – времевото изражение на всеки един процес е само и единствено в наши ръце.

 •  Отговорността в един собствен бизнес е голяма, особено когато имаш и служители. Времето придобива съвсем различно измерение. Среднощните хрумвания, трескавия над 8-часов работен ден или нежеланието да се излиза отпуска докато не свършим и още нещо, могат значително да повлияят на живота ни като цяло.

 

Да се захванеш с нещо свое е колкото привлекателно, толкова и трудно. Един бизнес е не само откриване и разработване на своя уникална ниша, но и придаване на законова форма и последващо администриране. Собственият бизнес е реална отговорност пред реални клиенти, служители, административни органи. Затова и този начин на живот за мен е живот от другата страна – нещо, което се прави с много страст и разбиране за социалния ангажимент, който сме поели.

От другата страна, там където всичко е лично и се приема лично, и работата не остава на работа.

И както пее Бруно Марс – “няма как да разбереш какво е, докато не опиташ”. Пожелавам на всеки, който е помислял за това, наистина да опита!