Наемане на персонал - Как да намерим някой да върши работa

Наемане на персонал – Част 2

Миряна Пенкилер

Човек и добре да се труди сам, в даден момент може да му потрябва помощта на някой друг.

Именно и на това ще бъде отделено внимание в този материал – какво да направим, за да можем да намерим правилния човек, с който бихме се сработили и развили бизнеса си. Ще се опитам да организирам процеса на наемане на персонал в няколко стъпки, първите от които може да прочетете тук.

 

Наемане на персонал - Процес на интервюиранеПРОЦЕС НА ИНТЕРВЮИРАНЕ

За самия процес са важни три неща:

Време на провеждане

С оглед на броя кандидати и времето, с което разполагате – може да планирате начало на интервю на всеки половин или един час. Нека първото да започва около 9:30-10:00 часа, а последното – не по-късно от 16:00 часа. Ранните интервюта предразполагат към закъснения, много късните – към съмнителни помисли за намеренията. Ако сте отсяли наистина няколко качествени кандидати – можете дори да си позволите лукса на едночасовите интервюта. В този случай също следва да се спазва нужната прецизност – все пак когато кандидатът ви е уважил и е дошъл на време, следва и вие да подходите към него по същия начин. Прекаляването във времето може да е сигнал, че не можете еднозначно и стегнато да проведете интервю, какво да говорим за работа.

Място на провеждане

За това вече има много варианти – лична среща, телефонно обаждане, разговор по Скайп, и т.н. С оглед на пространството, с което разполагате и ще прецените как да бъдат организирани интервютата. Да, най-добре е това да бъде лична среща, за да може да наблюдавате човека, с който комуникирате. Дори и да нямате собствен голям и красиво подреден офис, а и с оглед на позицията, за която търсите човек – съседното кафене, парка или офис на приятел могат да свършат работа (при установяването на контакт с кандидатите е нужно да дадете все пак обяснение за избора на място за срещата – ако все пак някой се притеснява от това, то следва да знае предварително).

Начин на провеждане

Би било добра идея при срещите с кандидатите да разказвате повече за начинанието си – нека те да си създадат по-ясна представа за това как очаквате да се впишат те. След това би следвало да обсъдите въпросите “Какво ви привлече в моята обява за работа?” или “С какво смятате, че можете да бъдете полезен/а?”. Би следвало и да изложите точните условия за започване на работа – нека кандидата ги чуе с подробностите от вас и да зададе някакви въпроси, ако има такива. С оглед на това какво точно ще прави този човек, може да помислите върху това какво и как искате да узнаете повече за неговите възможности и умения. Най-лесно те се доказват практически – превод или форматиране на текст, изиграване на ролева ситуация с разговор по телефон, показване на портфолио или коментиране на реално завършени проекти с участие на кандидата. Важно е и двете страни да участвате пълноценно и отговорно в процеса. Както нямате нужда от незаинтересовани хора, така и не разполагате с време да се виждате с куп кандидати.

 

Наемане на персонал

Какво наблюдаваме у кандидатите:

 • Времето на пристигане – Нормално би следвало да е на мястото на интервюто 5-10 минути по-рано. Да седне и изчака спокойно реда си, да е изключил звука на телефона си.
 • Как изглежда – По описанието в обявата би следвало да се е ориентирал(а) за вида, в който следва да се представи. При всички положения, облеклото следва да е чисто и спретнато, да няма фрапантни прически и грим, да са поприкрити татуировките, пиърсингите и други разкрасителни елементи (стига да не сте студио за татуировки, където имено наличието им би било голямо преимущество).
 • Как поздравява – Дали влиза с вдигната глава и осъществява зрителен контакт, как се здрависва и реагира на първите ви минути в общо пространство.
 • Какво казва езика на тялото му – Позите и жестовете разкриват ценна информация. Дори когато говорим едно, тялото ни може да казва съвсем друго. В Интернет има много информация за езика на тялото и какво говори той. Това е ключово знание, което следва да притежаваме, когато планираме свое собствено бизнес начинание.
 • Какво е общото усещане от интевюто – Има ли химия? Смятаме ли, че могат да се случат нещата точно с този човек? Когато търсим този, с който да споделим това, което правим – това може би е най-важният момент. Колкото и неразумно да звучи – разумът тук няма място. Логически един кандидат може да бъде перфектния като умения и знания, но да няма чувство на взаимност и привличане по между ни. Затова и в подобен момент следва да се доверим и да се вслушаме в интуицията си.

Наемане на персонал - Приключване на процедуратаПРИКЛЮЧВАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА

Най-добре би било, ако успеете да откриете “своя” човек сред интервюираните. Едно качествено интервю може да продължи от 30-ина минути до час. Понякога магията се случва в първите минути и вече ни е напълно ясно, че сме открили “правилния” или “единствената”. Да, може да звучи налудничаво – но този процес много прилича на влюбването от пръв поглед. Просто трябва да харесате човека пред вас. Инак бихте обрекли съвместната ви работа на тегоби.

В края на процеса интервюиране би следвало да имате своеобразна класация на кандидатите – т.е. ако първия във вашата класация не се съгласи да започне работа при вас, кой е следващия, към който ще се обърнете. След като сте получили заветното “да” и официално сте стиснали ръце с договорка – можете да информирате останалите интервюирани за приключване на процедурата. Следва да им благодарите за проявения интерес и отделено време, как се радвате, че сте се запознали и че бихте ги имали предвид при бъдещо разширяване на дейността, за свои предстоящи проекти или за препоръка. Това следва да се случи за не повече от 3 работни дни – дългото чакане тормози кандидатите, а за търсещия е признак на нерешителност или неорганизираност.

Наемане на персонал

Важно е да архивирате по удачен за вас начин информацията от целия този процес – самият текст на обявата, отсятите кандидати, кореспонденцията с тях, вашите записки от интервютата. Дори и никога да не потърсим точно тези хора – тази информация е ценна отправна точка за последващ такъв нов процес. Така можем да анализираме вече натрупания опит и да го оптимизираме при нужда.

Ако все пак не намерим човека можем:

 • Да помислим върху нов поглед върху някои кандидати, които все пак сме допуснали до интервю – някаква практична задача, още един разговор.
 • Да се върнем на ниво получаване на кандидатурите – дали не сме пропуснали някой при първоначалното сито.
 • Да разговаряме с приятели и познати, че търсим човек (ако до момента не сме го направили) – на близки хора можем да обясним от какво точно имаме нужда, особено ако вече имаме изградена представа и впечатления от проведените интервюта.
 • Да си дадем втори шанс след около месец примерно – може да преосмилим текста на самата обява, подхода при интервютата и да се надяваме, че това ще даде по-добри резултати от предхнодния път.

 

И все пак:

 • Бъдете конкретни в изискванията си, точни в сроковете и времето, отговорни към хората, които въвличате в процеса. 
 • Имайте смелостта да си признавате, когато не знаете нещо или сте сгрешили. Нормално е както да не знаем всичко, да нямаме подходящия опит или да сгрешим. Така кандидатите ви ще са сигурни, че и вие сте човек като тях и имате своите недостатъци.
 • Всеки може да се справи с малко подготовка и знания. Все пак не ви се налага да избирате новия главен изпълнителен директор на Apple, нали?