Вашият софтуер вече не се поддържа.

“Здравейте! Вашият софтуер вече не се поддържа. Моля, купете си нов.” – Част 2

Миряна Приключения

Няколко важни момента в миграцията към новите програмни продукти на Микроинвест. В техния случай както можете да си платите на техен специалист или дистрибутор да ви инсталира и стартира програмите, така можете и сами да свършите тази работа. Ние избрахме второто.

Колко малко му трябва на Клиента

Колко малко му трябва на Клиента

Миряна Приключения

Заедно със сестра ми направихме календари да изненадаме роднините за Коледните празници. И двете изпитваме панически страх от хората, които печатат. Дойде заветния момент да изберем Печатаря, с главно П.

За едно неприето уведомление (по чл. 62, ал. 5 от Кодекса на труда)

Как обърках едно уведомление

Миряна Приключения

Пиша аз уведомлението (по чл. 62, ал. 5 от Кодекса на труда), подавам, получавам справка, която даже разпечатвам и прилежно прилагам в папката с текущи документи чакащи реда си да стигнат до счетодовителката. Без да погледна обаче. Месец по-късно счетодовителката вижда, че всъщност в справката е отбелязано, че уведомлението не е прието.

Вашият софтуер вече не се поддържа.

“Здравейте! Вашият софтуер вече не се поддържа. Моля, купете си нов.”

Миряна Приключения

Няма логика в това да караш свой дългогодишен клиент да плаща редовна цена за продукт-наследник, при положение, че при този избор той може да реши изобщо да смени фирмата и продукта – след като няма да има разлика в цената!

Мимибизландия

За мен и Мимибизландия

Миряна Приключения

Привет! Казвам се Миряна, а това е Мимибизландия – шарено място за сериозни теми и случки свързани с бизнеса в България, понякога сериозни, понякога смешни или тъжни.