Вашият софтуер вече не се поддържа.

“Здравейте! Вашият софтуер вече не се поддържа. Моля, купете си нов.” – Част 2

Миряна Приключения

Ето какво се случи след Част 1, както и няколко важни момента в миграцията към новите програмни продукти. Тъй като вече е важно да се знае кого визирам – компанията е Микроинвест, програмните продукти са Делта Про (счетоводен модул) и ТРЗ Про (модул за обработване информацията за персонала в една компания, труд и работна заплата). В техния случай както можете да си платите на техен специалист или дистрибутор да ви инсталира и стартира програмите, така можете и сами да свършите тази работа. Ето нашия опит накратко:

 Закупуване на продуктите

Покупката става изключително лесно и бързо. Онлайн магазина на фирмата-разработчик е доста лесен за навигация. Има различни възможности за плащане, аз предпочитам плащане с кредитна/дебитна карта.

Цените на страницата са обявени в евро, а реалното плащане става в щатски долари. Има превалутиране, чийто резултат е крайна цена в лева, която виждаме в банковите извлечения. Може допълнително да се уточни крайната стойност, на която ще се издават фактурите, тъй като при нас в крайна сметка излезе разлика от около 1,40 лева. Фактурите се издават след реалното плащане, изпращат се по пощата.

 Инсталация на продуктите

Актуалните версии на закупените продукти се изтеглят от страницата на Микроинвест. След това се преминава към инсталация. Делта Про и ТРЗ Про използват Microsoft SQL Server за базите данни. За тази цел още при първоначалната инсталация следва да се внимава какво се избира при настройките на SQL сървъра. По телефона се предоставят кодовете за активация на приложенията.

 Ако следва да импортираме съществуващи бази данни от предходните версии на програмата, за да могат да се визуализира съдържанието на кирилица следва да се направят съответните езикови настройки в общите настройки на операционната система.

 Използване на продуктите

За експлоатацията на приложенията могат да помогнат ръководства в PDF формат, които могат да се изтеглят от страницата на Микроинвест. Също така може и да се поръчат хартиени копия срещу съответната цена.

 Случайно установих, че на по-стари компютри (например с Windows XP и по-стари версии на Adobe Acrobat Reader) иначе заключените файлове, които не дават възможност за печат, всъщност са достъпни и могат да се разпечатват. Също така открих разлики между електронното и хартиено копие, така че наличието и на двете може да се окаже добра идея.

 При възникнали запитвания

Възникнаха въпроси на два етапа – свързани с първоначалната инсталация и при импорта на данни, които се оказаха некирилизирани. На първия етап ни помогнаха по телефона, обяснявайки ни, че не сме избрали правилната настройка за SQL сървъра. На втория етап получих много и разнопосочна информация по телефона. В крайна сметка се реших да напиша запитването си във форума на Микроинвест. Нямах особена надежда, че ще има особен ефект. Да, обаче се оказах в дълбока заблуда – имено там получих нужната информация, при това доста бързо.

 На страницата на Микроинвест има указани кординатите на офисите им в София и страната. По въпроси свързани с приложенията може да се звъни и на офисите в страната. Форумът е голяма работа! Открих доста полезна информация там. Преимущество е, че там пишат както служители на Микроинвест, така и дистрибутори на програмните продукти на компанията (лесно се отличават по подписите им).

 Делта Про и ТРЗ Про

Новите версии са чудесни! Доста по-олекотени менюта, много по-логично навигиране, като цяло – истински интуитивен софтуер. Да, програмите са вече на немалко години – в един момент дори съжалявах, че не сме мигрирали по-рано! Имаше неща, които намирах за недомислени в старите версии – в новите приложения всичко това е намерило логичното си решение. Е, счетоводителката ни е малко недоволна, защото според старата функционалност някои неща са били направени по определен начин, защото така е било възможно технически, а всъщност са счетоводно неправилно. Сега вече всичко е акуратно от счетоводна гледна точка, ама нашата счетоводителка си е свикнала по стария (и всъщност грешен) начин.

Ново желание

В близка до развръзката на тази ситуация се оказах през пролетта на вече далечната 2001. В университета изучавахме Основи на инвестициите. Първоначално подходих с доза скептицизъм, защото аз по принцип цифри не обичам. Преподавателят ни тогава беше организирал наша импровизирана стокова борса, на която търгувахме с определни акции и управлявахме портфолиа. 30% от крайната ни оценка се базираше на стойността на портфолиото ни в края на курса. Това предизвика такъв ентусиазъм у мен, че наистина се запалих по финансите и инвестииците, и прекарах летния си стаж в Българската Народна Банка, Дирекция Банкова политика.

Докато асистирах на счетоводителката ни през първите дни на работа с новите програми в мен се пробуди желание самата аз да се занимавам със счетоводството на семейната фирма. Все пак голяма част от нещата съм ги учила още в университета, друга част съм научила през годините, като цяло не е напълно непозната за мен материя. Така, благодарение на новия софтуер в нашата фирма, сега ми предстои да се захвана с изучаването на оперативно счетоводство!

 Равносметка

Надявам се различния емоционален заряд на продължението на историята да е осезаем! Ако следва да направя равносметка на цялата история, за себе си бих обобщила, че недостатъка от липса на подход и разделение на клиентите на стари/нови, лично за мен се компенсира с функционалността на програмите, възможностите за тяхното закупуване, инсталиране, информиране по въпроси свързани както с първоначалното въвеждане в действие, така и последващото такова. Черешката на тортата е вече пробуденото у мен влечение към счетоводството. Сърдечни поздравления за екипа на Микроинвест! Чест е да сме ваши клиенти! (И не, никой не ми е платил да напиша това)