Вашият софтуер вече не се поддържа.

“Здравейте! Вашият софтуер вече не се поддържа. Моля, купете си нов.”

Миряна Приключения

В семейния бизнес имаме назначена счетоводителка. Съответно тя е въоражена с персонален компютър, принтер, софтуерни приложения, интернет, мобилен телефон и куп издания на счетоводна тематика. Откакто се води счетоводството ни от нея използваме един и същи програмен продукт. Първоначално беше базисен счетоводен модул, след това добавихме и още един модул – за заплатите и осигуровките на личния състав. И така повече от десет години си плащахме за актуализация на въпросните програми.

 Новият продукт-наследник

Преди две години започна сериозно налагане на новия продукт на компанията – про версия на същите тези програми. В определен момент престанаха да актуализират счетоводния модул на старата програма. Решихме, че това не е болка за умиране, важно беше модула за личния състав да се поддържа, защото там са данните за данъци и осигуровки, от там се генерират файловете за НАП. Към края на миналата година вече започна да става болезнен въпроса за това, с което работи счетоводителката. Принтерът вече беше на изживяване, ако мигрирахме към нова програма – трябваше да се сменя и компютъра (просто старата операционна система нямаше да може да понесе новия софтуер); направих и анализ, че плащаме сериозни суми (а дали оправдани?) на една фирма, която предлага в хартиен вариант за подшиване в папка-класьор материали на счетоводна тематика. Тъй като беше все пак края на годината и не ми беше нито до подобни мисли, нито до разходи – реших, че януари месец ще му мислим. И то дори не януари, защото по същината си за отчетност за нас той ще си е декември.

Все пак през януари се свързах с фирмата-разработчик на програмните продукти и разпитах какво-как. Много услужливо ми обясниха, че цената е обявената на страницата им, ще ми пратят мейл как се мигрира и къде да намеря пълно ръководство за работа с новите версии на програмата. От цялата им възторженост и услужливост така и не можах да разбера как така няма значение за цената факта, че към момента сме им настоящ клиент.

 Неизползвани актуализации

И така, дойде февруари и счетоводителката отбеляза, че програмата постоянно й сигнализира, че не е актуална версия и трябва да се обнови. Решихме, че ще действаме по същия начин като до момента – имаме платени актуализации и ще ги използваме да обновим програмите. Не знаехме колко реално кода имаме и се разбрахме, че ще се обадя да попитам. Там вече последва тъжната за мен новина – ние хубаво сме си платили и имаме актуализации да използваме, но в тях няма никакъв смисъл, защото те се отнасяли само за новите версии на програмата. О, и между другото нито един от двата модула, с които разполагате вече не се обновява. И това така, ако го чуя. Замлъкнах. Нямаме право на преференциална цена като клиент от години, нямаме и право на актуална версия на програмата си вече, защото просто фирмата разработчик е решила да намери начин да ни принуди да мигрираме към новите продукти. Наистина се почувствах неприятно – ами ако нямаме възможност, ако не е сега момента?

 Стари и нови клиенти

Да, предполагам, че ще се намерят куп доводи, че подобна политика е съвсем нормална. Аз пък си признавам, че за мен това не е нормално. Все пак клиентите следва да се делят на нови и стари. Това са различни групи потребители, които имат различни нужди. Няма логика в това да караш свой дългогодишен клиент да плаща редовна цена за продукт-наследник, при положение, че при този избор той може да реши изобщо да смени фирмата и продукта – след като няма да има разлика в цената!

 

В България има вече достатъчно на брой успешни бизнес начинания на по над 10 или 15 години. И все пак се смята, че с годините опит, идва и помъдряването, отсяването на наистина добрите сред всякакви възможни решения. Тази история, за съжаление, не е подобен пример. И да, вече платих за новите програми, поръчах компютър и принтер…

 

25/03/2015: Какво се случи след това? Няколко важни момента в миграцията към новите програмни продукти на Микроинвест са описани във втората част на тази статия. В техния случай както можете да си платите на техен специалист или дистрибутор да ви инсталира и стартира програмите, така можете и сами да свършите тази работа. Ние избрахме второто.